Omgeving

Informatie over het vakantiehuis en de omgeving

foto omgeving wijngaard piemonte

De wijngaard

‘Casa Vigna’ betekent ‘Huis bij de wijngaard’. Op ons terrein is een kleine, oude wijngaard. De wijngaard is gesnoeid en klaar voor een nieuw seizoen. In september worden de druiven geplukt voor het maken van de wijn. De druifsoort van onze regio is de Dolcetto en geeft een fijne tafelwijn. Natuurlijk kun je bij ons de wijn proeven of een fles wijn meenemen. Iets ten noorden van Casa Vigna worden de Barolo-, Nebiolo- en Barbera wijnen gemaakt. Een bezoek aan deze regio, met proeverij bij een cantina, is zeker een aanrader. Wij hebben een paar goede adressen.

Wandelen en fietsen

Wij hebben mooie wandel- en fietsroutes gemaakt en deze in de Etrex GPS handheld gezet.

Na een korte uitleg over het gebruik van de GPS kun je direct op pad. De routes beginnen bij ons huis of in de directe omgeving. Lengte en zwaarte zijn verschillend maar allemaal gaan ze door de mooie natuur van onze Langhe streek.

Ook zijn er in de omgeving uitgezette routes (Deserta Langrum) die geschikt zijn om te wandelen en voor mountainbikers. 

Voor de Racefiets hebben we 10 Routes in RideWithGPS staan!
en zijn er wielren etappes van de Salita dei Campione.

wandelkaart-piemonte
omgeving-ceva-dorp-activiteiten

Ceva

Ceva is een stadje met ongeveer 5800 inwoners en ligt op 4 km van ons terrein. Het ‘centro storico’ heeft bogen met winkeltjes waaronder het in de zomer koel blijft. In het centrum staat de grote kerk (foto). Ceva heeft een regiofunctie vandaar dat er vele voorzieningen zijn. O.a. bakkers, supermarkten, een ziekenhuis, grote markt, theater en veel straat feesten en festivals. Natuurlijk ook goede restaurantjes om te genieten van de regionale slowfood keuken.

Ceva heeft een treinstation met een directe verbinding naar Turijn en Savona (de kust).

activiteiten

Vanaf ‘Casa Vigna’ starten met een rondje San Lino, een flinke wandeling door de heuvels: wandel naar het kerkje van San Lino of het Napoleon monument (360 graden uitzicht). Of rij naar de bergen van het Mondole skigebied voor een echte bergwandeling. De liften draaien zomers voor de bergwandelaars. De grotten van Bossea liggen op de route. Wielrennen of mountainbiken vanaf ons terrein kan ook.

Iedere woensdag is de grote weekmarkt van Ceva waar de foto is genomen.

omgeving ceva weekmarkt
chapel sol lewitt david tremlett barolo

Mondovicini Outlet centrum

Het Mondovicini Outlet centrum met vele merkwinkels ligt op een kwartier rijden.

Ontdek dorpjes en mooie steden in de omgeving (Turijn, Genua, Mondovi, Murazzano), musea en natuurparken, het italiaanse eten (Slowfood), het Santuario di Vicoforte en meer. We hebben een map vol met tips.

Op de foto het kerkje/chapel van Sol Lewitt en David Tremlett bij Barolo.

Huurfietsen

Voor gasten die de omgeving per fiets willen verkennen hebben wij 2 mountainbikes  te huur. De MTB’s zijn geschikt voor zowel onverharde als verharde routes. Het is mogelijk om naar 
het dorp te fietsen. De fietsen hebben 24 versnellingen om de heuvels te bedwingen. Er zijn uitgezette MTB routes in de omgeving en ook in de GPS staan een aantal.

De fietsen worden per dag verhuurd inclusief helm. 
Het gebruik is geheel voor eigen risico.
In Ceva zijn ook goede E-bikes te huur!

fietsen huren piemonte ceva
strand zee bloemenriviera

zwemmen in de middellandse zee

Het strand van Bergeggi in Liguria (de Bloemenriviera) is binnen drie kwartier te bereiken voor een duik in de Middellandse Zee.
Langs de kustweg zijn veel gezellige stranden. Ook de kustplaatsjes Noli en San Remo zijn een bezoek waard. Of ga met de trein naar het stads-strand van Savona.

DE RIVIER DE TANARO

Door Ceva loopt de Tanaro. De rivier is 276 kilometer lang en de belangrijkste zijrivier van de Po aan de zuidelijke zijde. Vanaf ons pad naar beneden ben je in 20 minuten bij de rivier. Het water is licht stromend en er kan gezwommen worden. Een mooie wandeling vanaf ons terrein loopt langs deze rivier naar het dorp Ceva.

Vissen in deze rivier mag alleen met vergunning maar voor de vis liefhebbers zijn er mogelijkheden.

omgeving-rivier-tanaro-zwemmen
recept-pannacotta-piemonte

Italiaanse keuken

De Piemontese keuken is bekend van het slow-food concept. Liefde en aandacht voor product en bereiding zorgt voor eerlijk en smaakvol eten. Heerlijke locale gerechten met truffel of kaas. Straks, bij ons in Italie, kunnen wij adressen geven waar je lekker kunt eten.

In “de Kookhut” kun je o.a. een workshop Piemontees koken doen. Samen pasta’s, dolce’s en pizza’s maken!

RECEPT PANNA COTTA

Om nu alvast in de stemming te komen (of om goede herinneringen op te halen) een originele ‘Dolce’ uit Piemonte: Panna Cotta

Nodig voor 4 personen:
400 ml slagroom
150 gram poedersuiker
merg van 1 vanillestokje
2½ vel gelatine

Breng in een pan de ongeslagen slagroom met poedersuiker en vanillemerg tegen de kook aan. Week de gelatine in wat water, knijp de vellen uit en los ze op in de slagroom. Schenk het mengsel in metalen of plastic vormpjes en zet deze enkele uren in de koelkast zodat ze goed kunnen opstijven. Keer de panna cotta op een bord en giet er wat siroop over. Eet smakelijk!