Je bekijkt nu 3: wijn uit piemonte

3: wijn uit piemonte

de wijn van Casa Vigna

In 2011 ontdekten we ‘Casa Vigna’ (Huis bij de Wijngaard) in Piemonte (Ceva): een Cantina met een oude, kleine wijngaard Dolchetto druif. Met advies van de Italiaanse buren en hard werken, hebben we nieuwe palen en bedrading gemaakt, is de wijngaard gesnoeid, hersteld en weer gezond gemaakt.

Op Prinsjesdag 2012 was onze eerste druivenpluk en begonnen we een wijn te maken die zo eigen is voor deze regio: De Dolchetto. Inmiddels hebben we ook ‘aan de overkant’ drie wijnvelden in beheer. Met allemaal oude stokken Dolchetto en zelfs een paar rijen Barbera druif.

hoe maken wij wijn?

Wij maken een ‘zuivere wijn’. De wijn bevat geen toevoegingen van sulfiet, kleur en smaakstoffen. De grond is niet behandeld met bestrijdingsmiddelen (gewoon ouderwets grasmaaien;-) en de wijngaard is niet platgespoten met zwavel. Ook het vinificatieproces verloopt natuurlijk. Na de pluk gaan de gekneusde druiven tien dagen in een open vat. Daarin worden de natuurlijke suikers omgezet in alchohol. Daarna worden de druiven geperst en gaat het sap tot eind april in Inox vaten (rvs). Tot slot volgt het bottelen, bij volle maan, in gerecyclede flessen. We maken twee soorten Rode wijn.

Dolcetto wijn:

In onze oude, kleine wijngaard staat de Dolcetto druif. Dit is een authentieke druivensoort uit de regio Piemonte: een nuchtere boerenwijn zonder ingewikkeld smaakpallet. De Klassieke Dolcetto (alc.10%) is echt een “elke dag wijn”, die veel bij pasta’s en pizza’s gedronken wordt. Ook gaat hij vanwege zijn tannines goed samen met salami of droge worst.  Op een zomerse dag kun je de wijn lichtgekoeld drinken. Hij krijgt dan het karakter van een Rosé.  Als je de fles een dag open laat staan (even ademen:-) ontwikkelt de wijn weer een ander karakter. Je hoeft de wijn niet jaren te laten rijpen, hij mag ook jong gedronken worden.

Barbera wijn:

Een andere rode druivensoort uit de regio Piemonte is Barbera. Deze druif is   iets groter en heeft een hoger suikergehalte wat zorgt voor een zwaardere wijn. (± alc.14%)De robijnrode wijn heeft weinig tannines en is soepel te drinken. Vooral bij vlees of op een winterse avond komt de wijn goed tot zijn recht.

Frizzante:

Een klein vleugje frizzante (een bruisje) is kenmerkend voor onze wijn. Bij volle maan bottelen zorgt voor dit kleine beetje frisse koolzuur.

Wijn proeven:

Ontdek en geniet een zuivere, eerlijke rode wijn. Kom langs als je in de buurt bent voor een wijnproeverij/kook workshop. Of vier vakantie bij onze oude, kleine wijngaard in Piemonte! 

Meer foto’s op de Facebook pagina